Ni antara kek yang sedap di tekak cik prettybaker. Gebu dan lembut...Klu nak try, silakan yee. Thanks to chef tania yang sudi berkongsi resepi...
BUTTERCAKE CHEF TANIA
10 biji telur kuning
7 biji telur putih
280 gm gula
1 tbsp Ovallette
230gm Tepung Rose
1/2 tsp Baking Powder
250 gm Butter - Melt
Pukul semua bahan kecuali butter hingga putih dan gebu dalam 7 minit. Masukkan semua sekali dalam mangkuk pun takpe, All in Method. Pastu bila dah kembang dan gebu, batter akan berwarna putih.
Masukkan melted butter sikit2 sampai habis.Semasa mencairkan butter, jangan sampai mendidih atau terlalu cair. Cukup klu butter tu lembut dan cair2 sikit. Untuk rasa yang sedap,make sure guna butter yang berkualiti.
Bakar suhu 150 selama 45min - 1 jam.
Boleh dipelbagaikan dengan perisa atau buah, choc rice ke...
Selamat mencuba.
2 comments:
tepung ros tu..tepung apa..hehhhehe baru nak blajar masak...
nampak gebu betul
Post a Comment